Wednesday, December 21

Petua Hilangkan Selsema

Assalamualaikum & Salam Sejatera

Aduh, pening sangat kepala nie..apa tak nya virus selsema nie menyerang aku lak..sumbat hidung nak bernafas pun susah sangat..beginilah rasanya bila nikmat kesihatan di tarik, baru nak keluh kesah jak..

My hero Aiman, baru jak sihat dari selsema nie, risau lak aku nanti berjangkit semula kat dia virus nie..

Sebenarnya aku kena virus nie coz cuaca kat tempat aku nie tak menentu, sekejap panas, sekejap hujan, sekejap mendung..Pastu last week balik kampung abis aku belasah mangga masak, pagi makan, tengahari makan, petang makan, malam pun makan gak..apalagi..menjadi2 lah selsema nie..balik semula ke rumah nie baru lah terasa sangat2 kesannya..

So, my hubby turunkan lah petua yang selalu dia gunakan kalo di serang virus nie..aku pun try la buat cz aku lihat tiap kali dia selsema mesti amalkan petuanya, dalam bbrp hari elok lah dah..

Petua My Hubby :

Mandi TENGAHARI tue, basahkan kepala time mandi tue, then makan ubat, pastu leh la rest secukupnya
 Selain tu ada lagi petua lain :

Ambil beberapa batang sirih, lumatkan batang sirih tersebut sehingga mengeluarkan lendir, then lendirnya leh lah lap kat batang hidung untuk mengurang kan hidung dari terus tersumbat

Bersihkan kunyit hidup, asah dibelakang pisau, hasil asahan tu sapu lah kat batang hidung, petua nie selalu nya digunakan untuk menghilangkan selsema bayi

Setakat nie , aku masih menggunakan petua my hubby, tak dapat nak cuba batang sirih cz takda sekitar tempat aku tinggal ni..

Moga cepatlah hilang virus nie..


Burung Merpati Terbang Ke Tawau, Dah Baca Harap LIKE Tau !

4 Bingkisan Kata:

~ yus ~ said...

bagus petua ni. akak biasa guna vicks, dan minum air limau suam...

kis said...

@~ yus ~:

oic...kalo tak kebah lagi, nnt sy guna petua akak lak yek..tq..

maszull said...

assalamualaikum...moga cpt2 sembuh yer ngan petua dr hubby tu...:)

kis said...

@maszull:

tq mama, insyaALLAH berkat doa mama, sy akan lebih cepat sembuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...