Tuesday, January 17

Petua : Meredakan Sakit Perut Bayi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ini Cerita Minggu Lepas...

Hari tu, my hero tetiba jak sakit perut..Mayb cuaca sejuk sangat itu yang dia kesakitan..Tapi syukurlah aku dah sedia kan ubat yang berkesan nie...Tiap kali my hero sakit perut , sekejap jak lepas sapu ubat ni, lega lah ia sampai terkentut2 my hero...

Ha...inilah ubat mujarab tue....


Jersin Oil

* sorylah pic tak berapa nak jelas

Caranya mudah jak , 

Titiskan 3 titisan ke tapak tangan anda & sapu sambil membaca selawat sebanyak 3 kali , then lapkan ke atas perut si kecil..

Jangan risau, bau nya sungguh menyenangkan , mengalahkan minyak wangi yg berada di pasaran..(^________^)..


Antara petua lain untuk meredakan sakit perut si kecil :

Ambil minyak masak (yang belum diguna memasak) , campurkan dengan Bawang Merah yang telah dihiris halus (ceh...cam nak masak lak) , baca selawat & sapukan di atas perut si kecil

Ambil air suam , lap2 kan di atas perut si kecil dengan lembut sambil membaca selawat

Ini adalah antara petua yang jarang2 aku gunakan ....

Kepada kekawan yang lain..kalo ada petua selain petua aku , share yek...

Terima Kasih lain kali Jumpa Lagi...


Burung Merpati Terbang Ke Tawau, Dah Baca Harap LIKE Tau !

7 Bingkisan Kata:

dyabunga said...

kalau orang dewasa boleh guna tak??hehe..

Arra Ahmad said...

biasanya kalau budak kecik sakit perut arra letak atas riba dalam keadaan meniarap je..:)

kis said...

@dyabunga

boleh..siapa2 jak leh guna ubat tue..akak kalo sakit perut pun guna ubat tu..berkesan...

kis said...

@Arra Ahmad

ok...tq share yek..

Amy Syaquena said...

Amy pun guna minyak nie ternyata sangat berkesan

kis said...

@Amy Syaquena

memang best ubat nie kan...macam2 sakit ia boleh ubat..insyaALLAH dgn izin-NYA..

kingofpeace said...

Kebersihan yang sempurna boleh membantu mengurangkan kemungkinan berlakunya cirit-birit yang disebabkan oleh mikro-organisme yang menyebabkannya boleh berpindah dengan senang dari tangan ke mulut. Oleh itu, cucilah tangan anda sebersih-bersihnya selama 15 saat dengan sabun anti-bakteria selepas memegang benda yang kotor atau selepas ke tandas

blogwalking...lagi info kesihatan bayi disini -----> http://familicare.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...